Lazer Diş Hekimliği

Er:YAG ve Nd:YAG Lazer Sistemi
Sert & Yumuşak Doku Müdahalesi
%100 Konfor

Nedir?

Diş hekimliğinde lazer uygulamaları günümüz diş hekimliğinde hızlıca yer almaktadır. Dental tedavi başarı oranlarının artmasında önemli katkılar sunan dental lazerler, aynı zamanda çeşitli işlem sonrası hasta konforunun artması ve post-operatif şikayetlerin minimalize edilmesinde belirgin yararlar sağlamaktadır. Diş hekimliğinde lazer kullanımı aşağıda çeşitli tedavi konseptlerinde tercih edilebilmektedir. Bunlar;

  • Lazer destekli implant uygulamaları,
  • Kanal tedavisi kanal içi derin dezenfeksiyon ve kanal içi patojen yapıların uzaklaştırılması,
  • Patojenik ağız içi yumuşak doku eksizyonları (photo-eksizyon),
  • Yetersiz kemik kalınlığı durumlarında, implant uygulanması planlanan bölgenin kemik hacmini arttırmak amacıyla uygulanan Yönlendirilmiş Kemik doku rejenerasyonu işlemleri,
  • Endodontik cerrahi işlemlerinde peri-radiküler (diş kökü çevresi) alan temizliği,
  • Periodontal tedavi (diş eti tedavisi) uygulamaları,
  • Post-operatif iyileşme döneminde ödemin ve ağrının minimalize edilmesi ve hasta konforunun arttırılması amacıyla uygulanan Biomodülasyon işlemleridir.

Lazer Ekipmanlarımız

Lazer cihazları meydana getirdikleri lazer dalga boylarına göre farklılık göstermektedir. Cihazların oluşturdukları dalga boyları kendilerine özel birtakım moleküller üzerinde absorbsiyon (soğrulma) özellikleri göstermektedir. Bu molekül ve pigment yapılarının dalga boyları ile oluşturdukları etkileşim ayni lazer-doku etkileşimi, lazer ışımasının doku üzerinde etkisini ortaya çıkarmaktadır.

Kliniğimizde;

  • Nd:YAG lazer sistemleri
  • Erbium ailesi lazer sistemleri (Er:YAG) kullanılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Evet, sert doku lazer sistemi ile birçok hastanın sesinden ve titreşiminden korktuğu aeratör cihazı kullanılmadan lazer cihazı ile çürük temizliği yapmak mümkündür. Özellikle çocuk hastalar için lazer destekli kavite preperasyonları (dolgu öncesi dişin çürüklerden arındırılması) oldukça konforlu ve ağrısız gerçekleşmekte, çocuklar için ürkütücü konvansiyonel sistemlerden uzak bir diş tedavi tecrübesi sunulmaktadır.

Lazer cihazlarının yumuşak doku üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Lazerin foto-ablazyon denilen etkisi ile yumuşak dokularda kesi ve doku uzaklaştırması yapmak mümkündür. Dolayısıyla iltihaplı, şiş ve patolojik tablo sergilen dişeti dokularının lazer ile temizlenmesi mümkün olduğu gibi, derin dezenfeksiyon etkisi ile lazer dokularda bakterisidal (anti-bakteriyel) etki oluşturmaktadır. Bu da dokunun iyileşme kalitesini arttırmakta, iyileşme süresini kısaltmaktadır.

Kanal tedavilerinde lazer uygulanması yakın zamana kadar sadece diş kök kanalları içerisinde derin dezenfeksiyon amaçlı idi. Bir başka deyişle, kök kanal dolgusu yapılmadan önce diş kök duvar çeperleri, kanal dolgusunun başarısını arttırmak amacıyla lazer destekli derin dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmakta ve ileride oluşabilecek bir enfeksiyon ihtimalini minimalize etmeyi amaçlamaktaydı. Bu uygulama hala güncelliğini korumaktadır. Bununla beraber yeni nesil fotoakustik etki ile kök şekillendirme aşamasında gerek enfekte diş sinir artıkları (nekrotik pulpa) gerek ise kök kanal şekillendirme aşamasında ortaya çıkan sement talaş artıkları (smear tabakası) kök içerisinden rahatlıkla uzaklaştırılabilmektedir. Fotoakustik etki ile gerçekleştirilen bu işlem sayesinde kök kanal tedavi başarıları önemli ölçüde arttırılmaktadır.

Dental implant uygulamalarının başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de implant uygulanması planlanan bölgenin, implant başarısını negatif yönde etkileyebilecek patojen ve enfekte doku artıklarından arındırılmasıdır.  İmplant kemik yuvası hazırlığı esnasında ve hazırlanan yuvaya implant yerleştirmeden önce, Er:YAG lazer sistemleri ile enfekte dokuların uzaklaştırılması konvansiyonel sistemlere nazaran daha kolay ve etkilidir. Bu işlem sırasında aynı zamanda ortamda bulunan bakteriler de yok edilmektedir. Dolayısıyla lazer uygulamaları dental implant tedavilerinde önemli ölçüde avantaj sağlamaktadır.

İmplant yuvası hazırlanması sert doku lazer sistemleri ile mümkün olsa da henüz arzu edilen hassasiyette bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir. Yuvanın derinlik ayarlanması mevcut lazer teknolojisi ile günümüzde arzu edilen sonuçlar vermemektedir. Bu yüzden implant yuva hazırlığı sadece yumuşak doku hazırlığı ile sınırlı kalmaktadır.

Randevu Al

person
Fill out this field
mail
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
call
Fill out this field
You need to agree with the terms to proceed